Een open brief aan iemand genaamd Rob

UPDATE 27/11/2016
Rob heeft zijn open brief van zijn blog gehaald omdat hij de feedback niet allemaal even leuk vond. De ironie ontgaat me hier niet. Ik sta nog steeds volledig achter mijn antwoord en toch niemand leest mijn blog, dus deze blijft gewoon staan.


 

Beste Rob

Ja, ik weet het. Het is best origineel om jóu een open brief te sturen in plaats van Sylvana Simons. Open brieven zoals die van jou zijn zelf niet heel origineel. Ik wist eigenlijk al exact waar die van jou heen ging na de opening. Een politiek statement met vooral een dikke saus van virale deelbaarheid. En dat heeft gewerkt, want ik kwam je  brief tegen in mijn Facebook tijdlijn. Nu ga ik zelf een poging doen om viral te gaan… Uh, ik bedoel natuurlijk: een poging doen om mijn respons zo verfijnd mogelijk uit te schrijven. Want daar doen we het voor, toch? Wij nobele bloggers.

Nou moet ik toegeven dat ik momenteel wel milde buikkrampen heb. Ik denk niet dat het komt omdat je de naam Sylvana hebt genoemd. Het ligt waarschijnlijk meer aan de quarter pounder die ik vandaag at. Volgens jou bestaat Nederland uit groepen. Sommige groepen krijgen buikklachten van Sylvana’s voornaam, andere drijven er de spot mee. Ik hoor bij die ene groep die jouw open brief in ieder geval níet op mijn facebook gaat delen. Sorry man, ik weet hoe graag je die shares wil. Maar het punt is: er is nog een groep. Die zet jij weg als “meelopers”, omdat dat goed werkt om de gemiddelde Nederlander achter je te krijgen. De waarheid is heel simpel: het zijn mensen met een andere mening. Je maakt er een alinea’s lang een groot punt van om maar te bewijzen dat je mensen met een andere huidskleur gewoon ziet als mensen, omdat je zo hypertolerant bent. Mag ik suggereren dat je eens hetzelfde gaat doen met mensen die in plaats van een andere huidskleur, of gewoon ernaast,  ook een andere mening hebben?

Waar komt je schijnbaar zeer intense haat voor Sylvana vandaan? Waarom bekritiseer je iemand die volgens jou te negatief en boos is op zo’n negatieve en boze manier? Hoe is het zover kunnen komen? Denk je daar zelf wel eens aan? Waar komt al die boosheid vandaan? Was er echt geen andere manier om je te profileren? Hey, ik stel hier alleen maar wat vragen, weetjewel. Je claimt dat je zo langzamerhand een “pesthekel” aan Sylvana hebt gekregen, samen met miljoenen Nederlanders. Is dat wat Simons wil, vraag je. Nou ken ik haar niet persoonlijk, maar het zeer waarschijnlijke antwoord is “nee”. Maar de suggestie die je met die simpele vraag opwekt is eigenlijk best wel eng, Rob.

De suggestie is namelijk dat je maar je mond moet houden als je een onpopulaire mening hebt. Zijn miljoenen Nederlanders het niet met je eens? Zeg dan maar niks. Hou je gedeisd. Straks zien ze je nog als een boze, negatieve vrouw in plaats van een jolige presentatrice. Ik weet dat het voor jou en vele zwarte Piet aanhangers oprecht moeilijk is om dit in te zien, en dat bedoel ik écht niet sarcastisch, maar mensen zoals Sylvana doen dit niet om jullie te pesten. Zij hebben niet als doel “haat zaaien, verdeeldheid veroorzaken, persoonlijke beveiliging krijgen”. Zij hebben een mening over een sociale kwestie die niet overeenkomt met die van de meerderheid. Mijn mening over de hele discussie boeit niet. Die van jou ook niet. Het gaat erom dat dit mensen zijn die keer op keer verteld krijgen dat ze hun mond moeten houden omdat ze tegen de populaire opinie ingaan.

Hoe leg je dat aan je kindje uit, Rob? Door je mond te houden terwijl je op landelijke schaal iets ervaart wat op jou als onrechtvaardig, vernederend en/of racistisch overkomt (of het feitelijk gezien zo is doet er niet eens toe. Racisme is niet iets wat je 100% objectief kunt bekijken), toon je je kind dat conformeren de enige juiste optie is. Dat je vooral niet moet opkomen voor jezelf als je onrecht wordt aangedaan. Hoe leg je dat aan je kindje uit? Ik vind het verdomd dapper, eerlijk gezegd. Ik ben het vast niet honderd procent eens met alle uitspraken van Simons, maar ik weet wel dat ik niet in haar schoenen zou willen staan, en jij ook niet. Het is makkelijk om een blogje te schrijven als je toch weet dat bijna heel Nederland je mening deelt en je gaat overladen met lovende comments omdat je het met ze eens bent. Deze vrouw vecht dag in dag uit voor iets wat ze waarschijnlijk gaat verliezen, terwijl ze overladen wordt met de meest afschuwelijke uitingen van haat op elke mogelijke manier.

Je begrijpt me niet, hoor ik je denken. Maar ik begrijp je best, Rob. Ik snap dat fijne warme gevoel van met een grote groep, bijna een heel land in dit geval, één persoon heerlijk, vol overtuigd full-time haten. Want kom op, geef toe, dat voelt best goed toch? Sylvana maakt je land kapot! Laten we haar gezamenlijk te grazen nemen. “Het volk” samen. Al vele, vele jaren (stukken meer dan vijf) wordt er kritiek op zwarte piet geleverd. Maar Sylvana moet het nu even ontgelden. Een tijdje terug was het Quincy Gario nog. Misschien is er volgend jaar iemand anders die open brieven, dreigbrieven en andersoortige brieven gaat ontvangen. Sylvana maakt je land niet kapot, dat weet je ook best. Sylvana is gewoon degene die momenteel even alle opgekropte woede moet ontgelden.

Maar doe niet alsof die arme Nederlanders hun mond gesnoerd krijgen door het percentueel gezien minuscule groepje tegenhangers. Er is in tijden geen kwestie meer geweest waar het Nederlandse volk zó intens open over is geweest als de pietendiscussie. En sinds wanneer zijn we “bang voor discussies”? Discussies moeten niet eng zijn, toch? Maar ik ken het. Ik durf hier op  het veilige internet wel mijn mening te geven, maar mijd de pietendiscussie als de pest als ik niet achter mijn toetsenbord zit. En dat komt niet omdat Sylvana mij onderdrukt, maar omdat de gemiddelde aanhanger van zwarte piet zwaar overheersend is. Soms zelfs gewelddadig. Nou ben ik misschien partijdig, maar de tegenstanders zijn extreem in de minderheid en zijn echt niet de dreigende partij in deze discussie.

Ohja, ik zal nog even wat vertellen over mezelf. Ik ben ook een muziekliefhebber en bezoek zo nu en dan concerten als ik eens geld over heb. Mijn eerste concert was Rise Against, een belachelijk blanke band. Het tweede concert was The Airborne Toxic Event. Raad eens? Helemaal blank. Mijn derde concert weet ik niet meer, maar de kans is groot dat ook die band grotendeels of helemaal uit blanke mensen bestond. Waarom probeer je steeds te bewijzen dat je tolerant bent aan de hand van je waardering voor specifieke zwarte mensen? De huidskleur van de artiesten die je luistert zegt echt heel weinig over je mate van racisme. Je moet wel heel extreem rechts zijn om muziek te mijden om de huidskleur van de bandleden. Maar zeg eens Rob, hoe kan het nou dat je bij Sylvana geen mens ziet? Je hebt die vraag niet beantwoord. Sylvana gaat hem waarschijnlijk ook niet beantwoorden. Misschien moet je er eens zelf heel goed over nadenken, want ik wil dat antwoord best graag weten. Hoe komt het dat je haar niet als mens kunt zien? Vragen stellen is makkelijk, antwoorden geven een stuk lastiger.

Maar je hebt je punt wel gemaakt, toch? Stel dat je open brief viral gaat, en dat miljoenen Nederlanders je brief gaan delen. Denk je dat het dan minder of anders wordt? Ik vrees het tegenovergestelde. En wil je zo de rest van je leven slijten? Als die vreselijk boze, haatdragende blogger? Waarom ben je niet als André Rieu of Paul van Loon? Of sterker, Max Verstappen! Ook een Limburger met een uitgesproken mening (en rijstijl…). Zo werkt het toch? Gewoon zijn zoals die ander. Vooral niet jezelf zijn, want dat is niet helemaal zoals je moet zijn volgens het merendeel van Nederland. Je huidskleur is wel leuk, maar je standpunten moeten nog wat bijgeschaafd. Maar je komt er wel hoor! Gewoon íets meer zoals haar, een snufje van hem en dan hebben we zo de perfecte politicus geschapen die mak napraat wat wij, “HET VOLK”, vinden.

fd230782e6_playseat-max-verstappen-simulator
Een kek fotootje van internet van Max Verstappen zelfs al heeft die eigenlijk verdacht weinig met Rob, de ontvanger van deze open brief, te maken.

 

Maar wie ben ik? Slechts zo’n stomme politiek correcte denker. Tegenwoordig is dat een soort scheldwoord geworden; politiek correct. Sommige mensen slaan er ook in door, en naaien ons daar allemaal mee. Je beledigingen (kleuter, jengelaars, jankerds) tonen de ware aard van je open brief. Iedereen die het niet met je eens is moet zelfs naar de psycholoog! Goed nieuws Rob, ik heb wel meerdere tienrittenkaarten opgebruikt, maar gek genoeg had die psycholoog het nooit over zwarte piet. Of überhaupt over politiek. Raar toch? Volgende keer zal ik eentje zoeken die zijn politieke visie in mijn brein prent. Of nog beter: die van jou. Het zal me goed doen, heb ik vernomen.

Rob, ik hoop dat je tot inkeer komt en gewoon weer concertverslagjes gaat schrijven. Je hebt best goede muzieksmaak namelijk. En je schrijft wel leuk. Ik wou alleen dat je wat meer schreef over auto’s, en wat minder over voetbal. Daarnaast kan de layout van je blog ook wel wat beter, en misschien die .wordpress uit je url. Jeweetwel, zodat we gewoon Rob zien. Zoals je was als kind. Helemaal jezelf. Behalve dan de delen van jou die mij niet aanstaan. Want die wil niemand zien. Ik bepaal wie jij bent.

Ik zou je een mooi sinterklaasfeest toewensen, maar Sylvana heeft het natuurlijk totaal verneukt. Echt onmogelijk om nog van te genieten zo met die paar roetveegpieten in die drie steden in Nederland, toch? Ik leef met je mee man. Als we maar genoeg open brieven schrijven gaat Sylvana vanzelf weg en wordt Nederland weer het prachtige, open, tolerante wonderland wat het voor Sylvana’s komst was. Verder is niks in deze blog als een persoonlijke aanval bedoeld, maar meer als een soort spiegel die je misschien doet inzien wat je tussen de zinnen van je open brief door schrijft. Fijne feestdagen 🙂

Alfred

Comments

  1. Wouter

    Wat een goede blog!! Helemaal mee eens! Dat al die trumpies nou niet doorhebben dat alles in Sylvana’s schoenen schuiven echt nergens op slaat… Hoe moet het nou met Nederland als iemand een keer wel echt opkomt waar ze voor staat en dan gelijk wordt neergemaaid.. Dan moet je dus schijnbaar als politicus echt alleen maar roepen wat het volk wil dat je roept..
    Bestaat er geen land zonder zo’n vreselijke massa aan boze/’teleurgestelde’ mensen? Het lijkt erop dat mensen niet weten hoe ze met langdurige welvaart om moeten gaan en elkaar dan maar de schuld van niks gaan geven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *