Radiostilte

Recent heb ik een nieuwe auto gekocht. Nou is ‘nieuw’ een groot woord, want hij is 15 jaar oud en heeft 340.000 kilometer ervaring, maar voor mij is hij nieuw. Het is een in mijn ogen mooie Citroën C5 uit 2002, met een dieseltje in het voren omdat ik zuinig elke dag naar Groningen moet rijden. Tot nu toe ben ik nog helemaal verliefd op de auto. Comfort, luxe en rust, exact het tegenovergestelde van mijn andere liefde op vier wielen: de MX-5. Het is een perfect duo. Tot rust komen in de C5 doordeweeks, genieten van strak bochtenwerk en uitwaaien in de MX-5 in het weekend.

Maar er is een probleempje. De C5 is de modernste, meest luxe auto die ik ooit gehad heb, naast misschien de Jaguar uit 1990 die ik ooit een tijdje had, maar daar werkte alle luxe niet meer. In de C5 doet alles het nog, en dat is soms even wennen. Het ergste vind ik de radio. In elke auto die ik ooit gehad heb was het vervangen van de radio een klusje van ongeveer drie minuten. Je trekt de radio naar voren, plugt stekkertjes uit, plugt ze in je nieuwe radio en je schuift hem in het gat. Klaar. Maar de C5 is, voor 2002, luxe en heeft een radio met ingebouwde autotelefoon en stuurbediening en allemaal fancy dingen die ik niet per sé hoef. Okay, de stuurbediening is fijn, maar ik hoef niet te bellen met een autotelefoon uit 2002. Ik wil mijn oude bluetooth radio terug, maar door Franse bedrading en andere ongein is het er nog niet van gekomen.

Dit alles is opbouw naar het volgende: ik ben nu dus gedoemd om twee uur per dag naar de radio te luisteren. Okay, ik heb een 6-CD wisselaar, maar ik heb ook ongeveer 6 CD’s, en die ken ik nu uit mijn hoofd. Zelfs je favoriete album kan je gaan tegenstaan als je hem voor de twintigste keer hoort in een week. Dus ik druk vaak toch terug naar de radio. Nou heb ik na onderzoek ondervonden dat Radio 2 tegenwoordig de beste zender is om te pakken. Vroeger was het een drama, maar ze hebben hun leven gebeterd. De muziek is lekker divers en het gelul er tussendoor is, in ieder geval op de tijden dat ik in de auto zit, bijna uitstaanbaar bij vlagen. Maar het blijft radio, en ik kan er niet heel goed tegen.

Mijn problemen met radio zijn veelvuldig. Het vervelendste vind ik dat je niet kunt kiezen wat je luistert. Mijn muziekbehoeftes zijn erg afhankelijk van mijn stemming. Ik heb tientallen Spotify playlists, allemaal met een eigen thema, en ik kies zorgvuldig uit wat ik luister om me te helpen om in de juiste stemming te komen of blijven. Radio geeft geen fucks. Ze hebben geen enkel probleem om een hypervrolijke zomerhit op te volgen door een tranentrekkende ballad. En tussendoor lullen ze over de meest willekeurige onzin. Complete verhalen die totaal nergens over gaan en alleen maar dienen om zo veel mogelijk tijd te vullen. Toen ik mijn vorige auto nog had, met de bluetooth radio die ik dus ook graag in de C5 wil hebben, luisterde ik elke ochtend op weg naar werk naar een geweldige podcast genaamd “Stuff you should know”. Het leerde me over allerhande dingen aan de hand van twee komische maar bescheiden hosts. Ik leerde dingen op weg naar werk, in tijd die ik anders had weggegooid! Andere dagen luisterde ik een taalcursus en zat ik in de auto Duitse woordjes te schreeuwen naar de radio. En sommige dagen voelde ik me niet goed, of juist té goed, en had ik gewoon even behoefte aan muziek. Míjn muziek. Ik knalde ‘Five Finger Death Punch’ als ik kwaad was, of ‘Bliss n Eso’ als ik blij was. Ik was de DJ, niet een overbetaald mannetje in Hilversum.

Ik snap ergens best waarom mensen radio luisteren. Een weekje of twee vond ik het ook best prima. Soms is het ook wel fijn dat je niet hoeft te kiezen wat je gaat luisteren. Het heeft wel iets ontspannends. Daarnaast laat ik me soms wel meeslepen, zelfs in de domme radiospelletjes. Ik betrapte mezelf op het meeneuriën van een vreselijke jingle laatst, en toen wist ik het: het is genoeg. Ik heb mijn oude radio weer nodig. Ik wil weer het gevoel hebben dat ik slimmer de auto uit kom in plaats van dommer. Ik wil niet te elitair klinken, maar ik vind de populariteit van radio ergens wel jammer. Waarom is er niet iets meer educatieve radio beschikbaar? Een zender die je naast muziek ook iets bijbrengt zou niet zo’n slecht idee zijn toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *