Waarom je niet moet stilstaan midden op een snelweg

In 2017 leek de Pietendiscussie op een redelijk laag pitje te branden. Naar mijn mening is dat een goed iets, en dat terwijl ik in essentie tegen zwarte piet ben. Maar de hele discussie op landelijke schaal gaat niks opleveren behalve heel veel mensen die tegen elkaar in schreeuwen en steeds kwader en agressiever worden. Dat geldt voor beide kanten, want veel anti-ZP demonstranten zijn ook nare mensen. De grote meerderheid pro-ZP mensen is te dom om mee te praten en kan niks anders dan dezelfde neergeslagen argumenten herhalen in de hoop je te indoctrineren, of wat ze ook denken.

Maar afgelopen weekend werd er weer wat benzine op het vuur gegooid. Redelijk letterlijk. Bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum zou de bekende/beruchte groep “kick out Zwarte Piet” (ze hadden iets langer over de naam mogen nadenken) demonstreren, met vergunning en alles. Volledig legaal, weinig tegen te doen. Demonstreren is nou eenmaal een wettelijk recht in Nederland, mits je een vergunning hebt. Maar een aantal Friezen met een mild godcomplex besloten die mensen hun grondrecht te ontdoen door een levensgevaarlijke actie te ondernemen. Ze gingen voor de bussen met anti-ZP demonstranten rijden en besloten midden op de A7 stil te staan op een zaterdagochtend. Nou heb je geen hele grote porties gezond verstand nodig om te realiseren dat dit niet okay is. Het bewust creëren van een file op een belangrijke A-weg is niet alleen vreselijk vervelend voor mensen die gewoon ergens moeten zijn die dag, het is ook simpelweg gevaarlijk.

Ze minderen snelheid totdat alles stilvalt. Volgens de politie gebeuren er daardoor ongelukken. “Alles stond plotseling stil. Een paar mensen hebben dat niet op tijd gezien en er waren verschillende kleine kop-staart-botsingen. Dat is bijna niet te voorkomen”, zegt een woordvoerder.

Kleine kop-staart-botsingen klinkt niet zo ernstig, maar realiseer je wel dat deze mensen nu met schade aan hun auto zitten die waarschijnlijk via de verzekering geregeld gaat worden. Dit gaat verscheidene mensen bakken met geld kosten, allemaal omdat een paar mensen zo angstaanjagend veel begaan zijn met een simpel kinderfeest dat ze er levens voor in gevaar willen brengen. Onschuldige levens. Durf ik het te zeggen? Ja. Kinderlevens. Wat nou als die kop-staart-botsingen minder klein waren geweest? Wat nou als een auto met een gezin met hoge snelheid op de, totaal onnodige en om een puur sociologisch standpunt gecreëerde, file was geknald? Dan had je gewonde of misschien wel dode kinderen gehad. Omdat je jezelf een soort superheld waant door zogenaamd de kinderen te beschermen tegen vreedzaam protest?

Tot mijn grote verbazing zijn er geen arrestaties gepleegd bij deze actie. Daarmee wordt een duidelijk beeld geschetst: je mag op een zaterdagochtend best op de A7 stil gaan staan en enkele ongelukken veroorzaken, als je het maar doet omdat je zogenaamd een kinderfeest wil redden. Dan is oom agent opeens veel aardiger voor je, schijnbaar. Stilstaan op de snelweg is in mijn ogen één van de gevaarlijkste dingen die je kunt doen, en mag echt alleen uit totale noodzaak gebeuren. Je bent dan ook mentaal gestoord als je dit inzet als middel om je standpunt in een onbelangrijke discussie als deze door de strot van mensen te forceren die gewoon hun recht tot demonstreren uitoefenen. Daar mag je mensen niet mee weg laten komen, zelfs al ben je het met ze eens. Het is bizar hoe agressief de politie soms beboet in gevallen waar mensen duidelijk onschuldig zijn, om dan nu mensen die letterlijk levens in gevaar hebben gebracht gewoon weg te laten rijden.

Okay, er is “overleg tussen politie en OM over eventuele vervolging”, maar als ik dit flik zonder een bijbehorend standpunt, dan krijg ik direct een blaastest en mag ik mee naar het bureau. Wat mij betreft mogen ze dan zelfs volledig terecht mijn rijbewijs afpakken. Iemand die denkt dat dit in de verste verte een goed idee is, verdient het niet om ooit nog weer achter het stuur van een auto plaats te nemen. Waarom laat de politie hun standpunten in de Pietendiscussie, of in wat dan ook, doorschemeren in hun werk? Is het niet juist de bedoeling dat dit totaal niet gebeurt? Trias Politica enzo. Ik vind het verontrustend.

Ondertussen worden degenen die de blokkade veroorzaakt hebben, behandeld als helden op het internet. Je slaat volledig door als dit je beeld van heldendom is. Zelfs als iemand die het met mijn standpunten eens is, dat op zo’n gevaarlijke manier moet forceren, dan wil ik daar niet mee geassocieerd worden. Demonstreren en tegendemonstraties moeten kunnen, maar dan wel veilig. Je gaat geen mensen in gevaar brengen voor wat uiteindelijk niks meer is dan een paar dozijn mensen die met bordjes bij de sinterklaasintocht staat. Vertel je kind er niet over en ze hebben waarschijnlijk nauwelijks door dat ze er zijn. Ga geen snelwegen blokkeren en dan doen alsof je een heldendaad verricht. Deze heilige oorlog om Zwarte Piet te beschermen begint nu echt gevaarlijk te worden en moet gestopt worden, wat niet gaat lukken door deze mensen vrijuit te laten gaan. Strafrechtelijk vervolgen, anders krijgen we meer van dit soort geintjes.

Dus ja, de moraal van dit verhaal? Ga gewoon nooit stilstaan op een snelweg zonder een goede reden, zoals een hartaanval bijvoorbeeld. Gewoon niet doen, dan komt alles goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *